Linda Grøtter om Bukplastikk.com

– “Det er betryggende å høre erfaringene fra andre som har vært gjennom det samme”

Linda Grøtter er redaktør for nettstedet Bukplastikk.com, som hun startet fordi hun ønsket å dele sine erfaringer om denne operasjonen med andre. Gradvis har nettstedet vokst, og forumet – som inneholder mange tusen innlegg – er blitt en viktig arena for kvinner er interessert i bukplastikk. Grøtter forteller i dette intervjuet om Bukplastikk.com.

bukplastikk bukplastikk.com

Hva var bakgrunnen for at du startet nettstedet Bukplastikk.com?

Da jeg først hørte om operasjonen ble jeg veldig nysgjerrig. Jeg øynet et lite håp om å bli kvitt hengemagen, og gikk på nettet for å finne informasjon. Til min store skuffelse fant jeg ut at det lå veldig lite informasjon om denne operasjonen ute på nettet. Det lå naturligvis noe informasjon på klinikkenes hjemmesider, men det var ganske begrenset. Jeg var også litt skeptisk til om disse faktisk belyste alle sider ved saken. Det var også vanskelig å finne ut hvordan jeg skulle gå frem for å få operasjonen. «Hvor starter jeg egentlig….?» Jeg tenkte at det er mange kvinner rundt omkring som er i samme situasjon som jeg selv var, så etter at jeg var ferdig med operasjonen og begynte å føle meg bedre begynte jeg derfor å jobbe med dette prosjektet. Senere har også klinikkene fått forbud mot å legge ut før- og etterbilder. Dette gjorde det veldig vanskelig å få noe ordentlig inntrykk av hva man egentlig kan forvente av en slik operasjon.

Jeg så at jeg satt inne med mye kunnskap og erfaring som andre mennesker kunne ha nytte og glede av å få et innblikk i. Dermed var ballen i gang. Ved god hjelp fra en kamerat fikk vi opp en ganske enkel side med litt informasjon, noen bilder og en gjestebok. I løpet av kort tid kom det inn veldig mye god tilbakemelding i gjesteboken, og jeg fikk ufattelig mange spørsmål om og rundt operasjonen. Vi var etter hvert 3-4 jenter som begynte å skravle på gjesteboken, og skjønte fort at dette hadde potensiale, og fikk ideen om å få på plass et forum hvor skravlingen kunne løftes til neste nivå. Forumet vokste fort og antallet mennesker som kom inn og stilte spørsmål og delte erfaringer ble mye større enn jeg noen sinne hadde forestilt meg. I dag synes jeg det er kjempeinspirerende, og jeg har begynt å sysle med tanken om å modernisere siden. Forhåpentligvis kan vi få dette til å bli enda bedre i løpet av året.

Du forteller at du selv har vært igjennom en bukplastikkoperasjon. Hvordan fikk du vite om denne typen operasjon?

Jeg husker faktisk ikke eksakt hvor jeg hørte om det første gang. Jeg tror kanskje jeg hørte om det i forbindelse med en reportasje om slanking i USA. Jeg var midt oppi det selv; Jeg slet med en stor hudfold på magen som hang ned, og jeg hadde mye plager forbundet med dette. Da jeg hørte om operasjonen skjønte jeg at det kanskje var håp for meg også.

På det norske nettstedet Bukplastikk.com kan norske kvinner (og menn) sende inn sine egne bilder i forbindelse med gjennomgått bukplastikk. Siden, som også har et diskusjonsforum, drives av Linda Grøtter, som ikke har noen uten tilknytning til Plastisk-kirurgi.no eller noen klinikk.

Gjennom nettstedet ditt kommer du i kontakt med mange som har fått bukplastikk. Hva har operasjonen betydd for disse?

For veldig mange er operasjonen et spørsmål om å være eller ikke være. De som har gjennomgått operasjonen hadde ulike utgangspunkt. Noen har slanket seg mange kilo og har fått overskuddshud på grunn av det, og veldig mange sliter med løs hud etter graviditet. Mange har trent og slanket seg og fått tilbake sine normale kropper og ser OK ut med klær på, men de har fremdeles store problemer med selvbildet på grunn av at de fortsatt har store mengder løs hud på magen. Dette lar seg som kjent ikke slanke bort. I tillegg til et redusert selvbilde har så og si alle hatt fysiske plager som kløe, irritasjon, svette, lukt og noen har til og med soppinfeksjon i hudfolden. Dette er selvfølgelig sjenerende, og gjør at de har fått et begrenset sosialt liv. Gjennom denne operasjonen har de gjenvunnet livsgleden. Operasjonen er faktisk så stor og viktig for mange. De kan igjen gå i vanlige klær, de kan gå på stranden med barna, de klør ikke, lukter ikke vondt og de trenger ikke lenger være redde for å være sexy.

Hva har du inntrykk av at kvinner er opptatt av før de skal opereres? Hvilke spørsmål stiller de?

Bukplastikk er en omfattende operasjon, så det er klart at det er veldig mange spørsmål som surrer rundt i hodet mens man venter på en operasjon. Jeg er litt usikker på hvilke spørsmål som er aller mest vanlige, men det er i hvert fall mange som lurer på om de tilfredsstiller de strenge kravene for å få operasjon og hvordan de eventuelt skal trene og forberede seg for å ha størst mulig sjanser for å bli godkjent. Det er naturligvis også vanlig å lure på hva slags resultat man kan forvente. Når man nærmer seg operasjonen dreier spørsmålene seg kanskje mer mot det praktiske rundt gjennomføringen av operasjonen, hva man bør passe på, og hva som kan gå galt. Mange er veldig detaljorienterte, og vil vite alt om operasjonen, om bandasjer/kompresjonsplagg, smertelindring, rekonvalesens, forventninger, arr, diett, osv osv. Listen er uendelig, men jeg har forsøkt å organisere forumet slik at det tilfredsstiller alle fasene før, under og etter operasjonen.

Jeg vil forresten benytte anledningen til å påpeke at dette ikke bare gjelder kvinner. I dag er det bare kvinner som er representert med før- og etterbilder på hjemmesiden, men vi vet at det er mange menn med de samme plagene. Vi ser noen få menn på forumet, men det virker som at menn er mer redde for å snakke om dette enn kvinner er. Jeg håper at vi kan få noen bilder og historier fra menn også, da jeg er sikker på at det er mange menn rundt om kring som føler seg like alene som jeg og mange kvinner har gjort.

På Bukplastikk.com er det et forum, der man kan diskutere bukplastikk og en del andre emner. På diskusjonstråden med overskriften “Bukplastikk” er det nesten 20.000 innlegg (!). Hva betyr det sosiale fellesskapet ditt nettsted tilbyr denne pasientgruppen?

Jeg tror de fleste i denne situasjonen går rundt med mange spørsmål, og mange tror de er alene om problemet. Derfor finner mange trøst i å finne likesinnede, og det er betryggende å høre erfaringene fra andre som har vært gjennom det samme. Det kan være vanskelig å snakke med venner og familie om dette problemet, så da er det fint å kunne diskutere anonymt på et forum. En annen positiv ting med forumet er at man får mange veldig ærlige svar og tilbakemeldinger. Enkelte brukere har f.eks vist frem bilder av magen sin og lurt på hvordan de skal gå frem for å få dekket operasjonen, og fått klare tilbakemeldinger om at de ikke er kvalifisert til offentlig støtte, og har heller fått informasjon om hvordan de skal gå frem for å ta operasjonen privat. Kravene for å få dekket operasjonen er strenge, og da er det viktig at vi ikke sender noen av gårde med falske forhåpninger.

Jeg vil legge til at jeg ikke er helsepersonell, og har kun erfaring fra egen operasjon og samtaler med andre jenter som bakgrunn for mine uttalelser.

Ventetiden for bukplastikkoperasjon ved offentlige sykehus er gjerne ett år eller mer (per i dag: Oslo 70 uker, Tromsø 72 uker, Ålesund 52 uker, Molde 8 uker (men 50 uker før utredning) og så videre). Har du inntrykk av at dette er en pasientgruppe som er fornøyd med å vente lenge på operasjon siden tilstanden ikke er akutt?

De fleste er helt inneforstått med at det ikke står om liv, og det store flertallet synes naturligvis det er greit at de må vente noe lenger enn de som har akutte livstruende sykdommer. Likevel er plagene for mange av kvinnene større enn de fleste kanskje tror. Som nevnt tidligere så opplever mange at blir det svett og klamt det har lett for å danne seg sopp og vond lukt. I tillegg sliter nær sagt alle med veldig dårlig selvbilde og tør ikke vise seg på stranden eller andre lettkledde situasjoner. Det er også vanskelig å finne klær som både passer magen og resten av kroppen, samtidig som de er behagelige å ha på og ser nogenlunde OK ut. For mange er sexlivet også helt ødelagt, og dette tærer på forhold. Når man har et helt konkret problem, med en helt konkret løsning, så er det ganske vanskelig å forholde seg til så lange ventetider som vi her snakker om. Jo større plagene er, jo vanskeligere tror jeg det er å takle ventetiden.

En ting mange har lett for å overse, er mulighetene for å gjøre dette privat. Dersom man har økonomi til det så kan man få operasjonen mye fortere.

Gjør en bukplastikk senere graviditet problematisk?

Dette er jeg strengt tatt ikke kvalifisert til å svare på. Det anbefales at man er ferdig med å få barn før man tar bukplastikk. Dette fordi man ikke vet på forhånd hvordan resultatet kan bli ved en evt. ny graviditet og at det fine resultatet man har oppnådd etter operasjonen kan i verste fall bli reversert. Men, det er ikke farlig å bli gravid igjen.

Likevel så er det noen som blir gravide etter gjennomført bukplastikk. Jeg ble selv gravid tre år etter min bukplastikk. Jeg var ganske sikker på at vi var ferdige med å få barn, men så tok jeg sjansen likevel. Det var kanskje tøft gjort vil noen si, i og med at mine problem med magen kom av nettopp – svangerskap. Jeg får til dels store barn (6,2 kilo var størstemann), så det å gå på igjen og kanskje få hele det fine resultatet etter min operasjon reversert var en risiko. Men en risiko jeg var klar for å ta. For meg ble det å få et barn til viktigere enn magen min. Kanskje litt dumt å si det, men jeg tenkte såpass at hvis jeg skulle få hudfold igjen, så koster det meg jo ikke “mer” enn 35.000-40.000 for en ny operasjon – som jeg også hadde vært villig til å gjennomføre. Nå har det seg slik at jeg slapp billig unna denne gangen. Selv om gutten veide nært oppunder seks kilo, så fikk jeg ikke et eneste nytt strekkmerke eller hengemage.

Hvilke fremtidsplanene har du for Bukplastikk.com?

Jeg har ingen umiddelbare store planer for nettsiden. Så lenge den fungerer, det kommer ut informasjon og brukerne trives, så er jeg fornøyd. Det er litt sånn “tilbud/etterspørsel”. Når jeg får tilbakemeldinger om at noen savner noe på nettsiden eller på forumet, så ser jeg på det og forsøker i det lengste å strekke meg etter brukernes ønsker. Men: Som nevnt tidligere, så kommer siden til å få et lite ansiktsløft med tiden. Litt mer stilren hadde jeg tenkt. Ut over dette, så får vi se. På den annen side – jeg har alltid noen jern i ilden, det tar bare så mye tid for å få det gjennomført og noen ganger koster det også, så det blir som det er nå en stund fremover.

Intervjuer på Plastisk-kirurgi.no