Botox

Botox

Botox brukes i kosmetisk kirurgi til å fjerne eller forminske rynker, enten alene eller i forbindelse med plastiske operasjoner. Det kan også brukes i behandling av migrene og mot ekstrem svette.

Mikroskopiske mengder botulinum-toxin (virkestoffet) sprøytes inn med en engangssprøyte med svært tynn spiss for lamme små muskler som forårsaker rynker. Effekten varer i gjennomsnitt 3-5 måneder etter første gangs behandling. Siden effekten er forbigående, må behandlingen gjentas. Eventuelle bivirkninger vil også være forbigående (virkestoffet forsvinner).

Botox virker kun på de spesifikke musklene som behandles og ikke på de nærliggende muskelgruppene.

Behandling kan være et verdifullt supplement til plastiske operasjoner som ansiktsløft og øyelokksoperasjoner.

Denne behandlingen er ikke bare forbeholdt kvinner; også hos menn er dette blitt populært. Andelen menn som benytter seg av kosmetiske behandlinger og plastisk kirurgi er økende. Ved Aleris Colosseum i Oslo er 5-10 prosent av alle henvendelser om plastisk kirurgi fra menn, så fortsatt dominerer kvinner markedet.

Her kan du se illustrasjonsfoto som viser de vanligste stedene i ansiktet man behandler

Hva behandles?

Rynken i pannen mellom øyenbrynene er den rynken som oftest blir behandlet. Et annet vanlig område er pannerynkene og rynkene på utsiden av øynene. Man kan også hemme de musklene som trekker øyebrynene ned slik at man oppnår et lite øyebrynsløft helt ytterst. Det samme er mulig med munnvikene slik at de ikke peker ned. Virkningen på disse områdene blir naturligvis ikke så uttalte og varige som ved henholdsvis panneløft, øyebrynsløft, ansiktsløft eller andre plastisk-kirurgiske operasjoner. Enkelte pasienter plages med kraftig bruk av tyggemuskelen om natten i forbindelse med tann-gnissing. Botox i tyggemuskelen har svært god effekt på dette og ansiktsformen vil kunne bedres samtidig hos kvinner med dette problemet. Stramme loddrette muskelbånd på halsen kan også behandles effektivt med Botox.

Kilde: Aleris Colosseum, Aleris Nobel og Plasticsurgery.org

Myggestikk

Fordi sprøytespissen er så tynn er det lite ubehag med behandlingen. Mange kunder beskriver følelsen som et myggestikk. Behandlingen tar ca 15 minutter, avhengig av hvor mange områder man ønsker å behandle. Man kan gjenoppta arbeid og andre daglige gjøremål umiddelbart etter behandlingen. De første 3-4 timene bør man imidlertid ikke gni eller massere det området som er behandlet. Derimot er det gunstig å bruke de musklene man ønsker blokkert så mye som mulig den første dagen etter behandlingen. Etter injeksjonen tar det 2-3 dager før Botox begynner å virke og inntil 7 dager før man får full effekt.

Les mer om Botox

  • Kelly Ripa legger ikke skjul på at hun bruker Botox, og forteller at det er det skjønnhetsproduktet hun er mest avhengig av. (Dagbladet)
  • – Botox kan bli en ny kreftkur (NRK)
  • Inger Lise Rypdal (62) er ikke klar for å bli eldre. – Hvis jeg velger å ta bort en sinnarynke, so what?
  • Botox gjør deg gladere: Artikkel i VG 3.4.09.
  • P4: Programleder Michael Andreassen reagerte på behandlingen etter å ha “byttet dag” med Jan Thomas
  • Botox.com
  • Dagbladet.no: Advarer mot å kjøpe «gjør det selv»-pakker på nett
  • Salget i Norge har blitt tredoblet de siste seks årene. Nå vil også menn kjøpe dette legemiddelet som fjerner rynker. Les artikkel i Minmote.no

 

Medisinsk behandling

Det er viktig å huske på at dette er en medisinsk behandling som bør utføres av helsepersonell.