Fjerne tatovering?

Fjerne tatovering?

Det er to måter å fjerne en tatovering på:

  • kirurgisk (skjære vekk huden og sy igjen)
  • å fjerne med laser.

Kirurgisk fjerning av tatovering

Å fjerne tatoveringer som er mindre i størrelse er en god mulighet med tradisjonell kirurgi. Det etterlater selvsagt arr, men det synes noen er helt ok.

Store tatoveringer er vanskelig å fjerne med kirurgi da det etterlater store og komplekse arr (f.eks etter hudoverføringer osv).

Alternativt er det en mulighet å fjerne en stor tatovering i flere omganger: Man skjærer vekk en bit og lar så huden tøye seg før neste runde – osv.

Fjerne tatovering med laser

En tatovering består ofte av flere forskjellige farger. Dessuten er en håndtatovering ikke like dyp i alle deler. Prinsippet med laser er å knuse fargepigmentene så små at kroppens hvite blodlegemer kan transportere dem vekk.

I praksis må det en del behandlinger til med forskjellige laser-varianter da de enkelte fargepigmentene er følsomme kun for enkelte bølgelengder i laserlyset. Dessuten er det forskjell på den dybden en tatovering sitter på, oftest ujevnt. Man vil etter 10 -15 behandlinger med laserlys kunne komme en tatovering til livs, i hvert fall dempe den kraftig.

Dette er en relativt dyr og langvaring prosess.

 

Videre lesning

  • Angrer på tatovering: Kelly Osbourne vil fjerne flere tatoveringer. – Jeg var deprimert, og så tok jeg masse tatoveringer som trøst. Jeg vet ikke hvorfor. En av dem er et keyboard, og jeg kan ikke engang spille piano, sier Kelly. Les mer på VG Nett.
  • “Angret tatoveringen. Hudleger advarer mot ukyndig fjerning” (Artikkel i VG)
  • Kimberley Vlaeminck påstår at hun våknet opp med ansiktet fullt av stjerner (Artikkel i Dagbladet)
  • Pasientinformasjon fra Rikshospitalet om å fjerne tatoveringer